telephely

6035, Ballószög 3. Kerület 65.

E-MAIL

premium@premium-s.hu

+36 20 297 9292

Versenyképes gyártási megoldások a TORNOS-tól

A Premium – S Kft ügyvezető tulajdonosaként, több, mint két évtizede foglalkozom CNC forgácsoló gépekkel. Igazán izgalmas visszatekinteni a jelenlegi megoldásokat ismerve, hogy milyen fejlődési pályát járt be a marógépek technikai fejlődése. Mostanra olyan hatékony gyártási technológiákkal működnek a berendezések, melyekre közel 30 éve csak bátrabb pillanatokban mertünk gondolni.
Most a Tornos Multiswiss családjának előnyeire szeretnék rávilágítani annak érdekében, hogy aki szeretné forgácsolóipari vállalkozását eredményesebben működtetni, annak ne kelljen sokáig kutatnia a hatékony megoldás után.
A TORNOS új generációs többorsós hosszeszterga berendezései eltérnek a hagyományos többorsós gépektől, közelítve megmunkálási technológiájával az egyorsós esztergagépek megoldásaihoz. A gépek átgondolt vezérlési technológiája ahhoz vezetett, hogy olyan ciklusidőt tudnak biztosítani, mint a vezérlőtárcsás többorsós esztergagépek az automata esztergák fénykorában.
A TORNOS Multiswiss gépei 6 illetve 8 főorsóval és egy-egy ellenorsóval rendelkeznek. A gépekhez száladagoló csatlakozik, amely a 1,5 – 3 méteres rúdanyagokat juttatja a megmunkáló orsókba. Az alkatrészek minden munkaállomáson egy-egy művelettel kiegészülve készülnek, így nagyon rövid, néhány másodperces ciklusidővel hagyják el a kiadagoló egységet.
Az egyes megmunkáló állomásokon számos technológiai lehetőség áll rendelkezésünkre a tökéletes munkadarab elkészítéséhez. A szerszámozottság opciói a rendelkezésre álló kiegészítőknek köszönhetően nagyfokú szabadságot és rengeteg lehetőséget kínál a felhasználóknak.
Kiváló tulajdonságai miatt, számos iparágban alkalmazzuk a Multiswiss termékcsaládot. Magyarországon elsősorban az elektronika iparban, az autóiparban és az egészségügyi műszergyártás területén aratnak és arathatnak kiemelkedő sikereket, de szinte bármilyen – méreteiben hozzáillő alkatrész néhány ezer darabos szériáit érdemes rájuk bízni.

Had emeljek ki néhány előnyt, a MultiSwiss adottságaiból:

 • Garantált pontosság: minden kiszállításra váró gépnek a gyári alkatrészgyártási teszten 5 mikronos pontosságon belül le kell teljesítenie, mielőtt elhagyja a svájci gyárat.
 • Sokkal ergonomikusabb elődeinél, minden periféria jól integrált és a gép által vezérelt.
 • Hidrosztatikus orsónknak köszönhetően nőtt a szerszámélettartam és kiváló a felületi érdesség.
 • Jobb hozzáférést biztosít a munkaterülethez. A gép belsejében, teljes rálátás van az egész területre, és könnyen eltávolítható/beszerelhető egy-egy szerszámtartó.
 • Sokkal csendesebb és gyorsabb gép az új szervotengelyes orsódob indexelésnek köszönhetően.
 • Gyorsabb átállítási idő az ergonomikus, előre beállítható szerszámtartónak köszönhetően. A szerszámbefogók és szorító patronok elölről könnyen cserélhetők.
 • Egyszerűbb programozás a TB Deco felületen (ablak stílus, grafikus szinkronizálás, olyan egyszerű a programozás, mint a mono gépeken)
 • A Fanuc vezérlő világszerte a legjobb és legmegbízhatóbb hálózattal rendelkezik
 • A legalacsonyabb gyártási ár alkatrészenként
 • Lényegesen kisebb helyigény azonos teljesítményű egyorsós gépparkhoz képest
 • Kevesebb operátorra van szükség (kb. felére)
 • Nagyobb hatékonyság
A TORNOS Multiswiss gépei ma három különböző méretben készülnek. A két új változatot, a MultiSwiss 8×26 és a MultiSwiss 6×32 gépeket a MultiSwiss 6×14 és MultiSwiss 6×16 gépeken olyan sikeresnek bizonyult filozófia és technológia alapján tervezték. A gépek főorsói Z irányú tengelyeken mozognak, az orsódob indexeléssel, nyomatékmotoros technológiával kialakított, valamint egy konténerbe építették a gép működéséhez szükséges összes perifériát, így a gépek helyigényét optimalizálták, megjelenése pedig nagyon impozáns.
Végkövetkeztetésem és ajánlásom: A korábbi többorsós eszterga automaták számos hátránnyal bírtak, pl. hosszú és bonyolult átállásokkal hergelték a felhasználókat, nehéz volt programozásuk, így “kisebb”, néhány ezer darabos szériákra nem is kedvelték őket. Létjogosultságuk a nagyobb, több tízezres, illetve százezres vagy milliós darabszámok esetén volt. Ma ez már nem így van. A Multispindle gépek beállítása sohasem volt még olyan egyszerű és gyors, mint napjainkban a Multiswiss esetében. Emellett csökkenti az operátorok számát, a teljesítményéhez képest kis helyigénye pedig a korlátozott lehetőségekkel rendelkező csarnok esetében rendkívüli előnyhöz juttatja tulajdonosát. A Multiswiss sikere az utóbbi években töretlen, egyre többen választják modern alkatrészgyártás eme remekművét üzemük ékkövének.

Néhány tényadat a végére:

 • Több mint 500 eladott Multiswiss gép
 • Könnyen kezelhető platform a 3-tól 32mm átmérőjű alkatrészek tartományát lefedendő
 • Az új felhasználók 50%-a korábban egyorsós gépeket használó ügyfél
 • A gépeket már világszerte értékesítik, így egész Európában, Ázsiában, az USA -ban
 • A Multiswiss esztergaberendezések minden ipari szegmensben megtalálhatóak: autóipar, orvosi műszergyártás, elektronika, repülőgépipar, óraipar…stb.

Ha többet szeretne megtudni a TORNOS Multiswiss gépekről keresse a gyártó magyarországi értékesítési és szerviz partnerét, a Premium – S Kft-t, ahol teljes körű tanácsadással, technológiai és szerviz támogatással várjuk az érdeklődőket.

Szécsényi Ferenc, Ügyvezető